Flashover in backdraft

Vsako leto gasilska zveza izda razpis za usposabljane po temah gasilstva. Prostovoljna gasilska društva se na razpis javijo in potem napotijo ljudi na izobraževanje. Ker sem tudi sam član, sem se odločil da izvem še kaj več o gašenju in preventivi. Tako sem lani novembra naredil tečaj za dihalne aparate v centru za izobraževanje na Igu, zdaj pa delam tečaj za vodjo skuine. Že dolgo je bilo, ko sem nazadnje poslušal kako predavanje iz gasilskih vsebin in moram povedat da se je vse zelo spremenilo. Od zaščite gasilca, taktike gašenja, veliko več je potrebno znanja o plinih, sredstvih za gašenje, dobro izpopolnjene so tudi tehnike reševanja,… Ko se spomnim kaj so nas pred leti učili, vidim da se je vse sunkovito moderniziralo in nadgradilo, vendar hkrati tudi postalo veliko bolj učinkovito za operativo in ponesrečence.

Vsa predavanja so zelo zanimiva, delno zaradi tem in pa tudi izkušenih predavateljev, ki so dali že marsikaj čez in nam primer požara in posredovanja, znajo podati tako doživeto, potem pa vsakega še olepšajo z kako svojo izkušnjo.

Našel sem posnetke ki ponazarjajo 2 nevarnosti o katerih smo se učili, na katere mora biti pozoren vsak gasilec.

BACKDRAFT – povratni ogenj

Do pojava pride pri nepopolnem gorenju, ko v gorečem prostoru zmanjkuje kisika. Prostor je vroč, nastaja podtlak, tu so tudi plini, predvsem CO, ki se ne morejo na prosto. Ko gasilec odpre vrata v ta prostor, spusti noter kisik in takrat pride do popolnega gorenja in do eksplozije ki ji tudi pravimo backdraft. Od vstopa kisika do eksplozije je časa samo par sekund. Zato eden od gasilcev odpre vrata, takrat drugi spusti razpršeni curek vode po globini prostora in zapre vrata. Počakata 10 sekund in napredujeta počasi, čimbolj pri tleh, po prostoru. Ob vsakem koraku spustita pod strop na vsako stran prostora par razpršenih curkov. S tem preverita temperaturo pod stropom. Nadaljujeta dokler ne prideta do izvora požara.

http://video.google.com/videoplay?docid=-4975446459832710460

Na tem posnetku je viden pojav backdrafta v malo večji obliki.


FLASHOVER – požarni preskok

Ponavadi pride do tega pojava v zaprtem prostoru. Ko prostor gori se vsi plini zbirajo pod stropom in naenkrat je prostor tako vroč (500-600 stopinj C), da se materiali vnamejo sami od sebe. Ogenj se silovito razširi po celem prostoru. Ta pojav je bolj nevaren od backdrafta, ker ga gasilec težko napove. Če sumi na flashover je za preprečitev potrebno z razpršenim curkom špricati pod strop v pline da se jih razredči.

http://video.google.com/videoplay?docid=2523424713522087720

Ko se temperatura povzpne na okoli 500 in več stopinj, se avtomatsko zgodi požarni preskok.

  • Share/Bookmark
 

Brez komentarjev

Še brez komentarjev.

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !