I like Swing!

Tak je bil naslov maila, ki sm ga prejšnji teden prejel od kolegice. “Hm”, sem si mislil…. “Kaj pa je to”? Normalno, najprej mi je na pamet prišel “ples”:) Po nekaj vrsticah sm sprevidel, da gre res (nažalost) za zvrst plesa. Pisala je še o nekem Sajlesu, ki prihaja iz New Yorka in vsak torek prireja v emonski kleti večere Swinga. Ne bodi si ga bit len, sem se najprej pozanimal o vsej tej Swing sceni in prišel do zaključka, da to sploh ni slaba stvar. Ta retro stil, ta glasba, ti ritmi,… rekel sem si:”vse je to rock n roll” in sem sprejel povabilo.

In tako se znajdem v torek, okoli desetih v sredini dogajanja. Med ljudmi, ki si ob glasbi, ki sem jo nazadnje slišal v kakem dobrem starem filmu in v dokumentarcih o nastanku rock n roll-a. In spoznam, da je ta zvrst muzike v meni prebudila neke nove dimenzije zabave, ki sem jih ne zavedajoč se, ob vseh drugih “divjih” žuranjih precej pogrešal.

Tako sva sedela in opazovala druge (male mojstre), ki so drseli po plesišču. Naenkrat Sajles napove kratko šolo swinga. Pregovorila me je. Naučila sva se (vsaj tako je razložil master of swing – Sajles) osnovni korak plesa. Zraven so bile še njegove učenke, ki so pomagale parom, če je bilo potrebno. Sledilo je tekmovanje, kjer so ti učenci pokazali kako se swinga. To je nekaj za videt.

Na koncu naj povem, da je Swing samo čista, zdrava, sproščena zabava.

I like Swing! :)

To je še posnetek za boljšo predstavo.

http://video.google.com/videoplay?docid=-8410571442341787913

Ni neke kvalitete ker je posneto z telefonom.

 • Share/Bookmark
 

8 komentarjev

 1. kopša, 9.02.2007 ob 13:31

  Js ga mam tut rad, pa sem že bil na swingu v rodnem Celju in mi je blo všeč.bi se pa ful rad še kdaj udeležil(na gradu Kodeljevo je vsak torek baje),sam na žalost nimam soplesalke:(

 2. ushnuu, 9.02.2007 ob 14:33

  Tudi na gradu Kodeljevo se swinga vsak torek, za razliko od emonske kleti pa je poudarek bolj na 8 beat swingu – lindy hop in balboa, kot ga plese pol sveta; pa tudi baby swing (kot v emonski kleti) se da videti…

  @kopša: ne rabis soplesalke… Ponavadi manjka plesalcev ;)

  Dugace pa – O dogajanju na swing sceni se lahko informirate na http://www.sweetswing.si/community

 3. mateja, 13.02.2007 ob 11:55

  Res si to dobro opisal! Te občutke… Škoda, da je posnetek tako slab, ampak to je lahko le še dodatna motivacija, da vsak pride i sam občuti to vzdušje… :)

  Saj ni treba obvladat, važno je, da plešeš i uživaš – čeprav nam samo še malo manjka pa bomo obvladali, ne? ;) ;) ;) hihi

 4. texas tommy, 8.03.2007 ob 10:18

  mi je všeč, da je vedno več navdušenih za to zvrst, vendar te moram malce popraviti. ni vse to rock’n'roll, se pa je iz tega razvil. swing je v osnovi glasbena in ne plesna zvrst. pri plesu gre za veliko družino plesov, ki so med seboj precej različni, plešejo pa se na sinkopirano glasbo, kar vsej stvari dodaja poseben čar. kar si videl v emonski kleti je t.i. east coast swing, ki pa v svetu ni zelo razširjen. svetovno najbolj popularen swing ples je lindy hop, ki pa bolj domuje na gradu kodeljevo. ja malce težji, vendar nudi veliko več (poleg tega se koraki in glasba bolj ujemajo). pri nas sajles uči 6 count swing, imamo pa nekaj izrednih plesalcev lindy hopa, ki svoje znanje nabirajo v tujini, ker pri nas še ni takih mojstrov. pač pa te plesalci že širijo znanje tudi pri nas. močno pa se popularizira tudi balboa, še en iz družine swing plesov. sicer pa začetki swinga pri nas segajo že dolgo nazaj, saj je bila v sloveniji big band glasba zelo popularna in so avtorji vklučevali vanjo veliko swing elementov. prav tako ples, ki je k nam prišel po 2.svetovni vojni. no, glavna zadeva pri vsem skupaj je, da se zabavaš. glasba to omogoča in ni pomembno ali obvladaš korake, glavno je da pri vsem skupaj uživaš. zatorej je lepo videti tvoje navdušenje in upam, da bo v prihodnosti čim več takih in da se bo scena razvijala še naprej. zaenkrat je na tej sceni le eno društvo sweetswing, ki pa se močno trudi, da bi swing postal kaj več kot muha enodnevnica in zgleda, da v to vlagajo ogromno energije, ki je doslej še nihče ni.

  lp, swing it!

 5. jerc, 12.03.2007 ob 20:22
  jerc

  -Texas tommy:
  Mene zanima ce ves za izvajalce ki igrajo to glasbo.
  mail me.

 6. littlej, 6.05.2007 ob 22:27

  Holja

  Vidm da mate velik za povedat o swingu. Je res fajn zadeva in jo z užitkom plešemo. Namen tega je predvsem zabava in druženje. V emonski kleti je res super, velik prostor, dobra tla in dobro vzdušje, pohvalit je treba še dje, ki se vrstijo en zadrugim,Sajlesovo povezovanje večera in še mnogo stvari bi lahko našteli.

  Nevem pa zakaj se v gradu Kodeljevo pleše vglavnem samo lidny hop?a mi lahko to kdo pove?

  Zanima me še to, zakaj je potrebno tako neodraslo “šinfati” in govoriti da se v emonski pleše baby swing, swing je samo eden in se ga pač pleše na različne načine, vsak posameznik ima svoj stil plesa, zato v bodoče USHNUU ni treba šinfati drugih, ker stem ne boš ničesar pridobil/a, samo sebe daješ v slabo luč!!!!RAZMISLI O TEM!

  Velik sreče ob izjavljanju tvojih komentarjev!

 7. ushnuu, 15.05.2007 ob 19:05

  Samo v vednost: Baby swing ni moj izraz… Ne vem, koga oz. kaj sem jest sinfal ?!?!?!

 8. baby, 31.05.2007 ob 13:22

  Kako je Slovenija majhna…žalostno.

  Naj vsak pleše tisto kar hoče…s tem nikomur ne škodi. Naj se vsak zabava po svoje, naj vsak pleše in naj se smeji po svoje! Vsi drugačni – vsi enakopravni!

  Osebne razprtije in zamere pa naj ostanejo med tistimi, ki se jih to tiče.
  Mene to ne zanima!!!
  LP

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !